leaf

DRAGAN MLADENOVIĆ

Food blog

Prave stvari se lagano ušunjaju pa ih i ne primetiš odmah, tako je i sa ovim mojim food blogom i gljivarenjem. Jednog dana šetajući Ditu uđoh u šumarak i naleteh na jednu lepu gljivu. Svuda okolo mene u tom šumarku je bilo tih gljiva i kako ih ja ne poznajem uberem jednu da je pokažem komšijama i možda od njih nešto više saznam o njoj. Na moje iznenađenje više njih mi je reklo da su to otrovne gljive, njih niko ne jede i kako ih jedu samo Nemci!?!

Potraga za odgovorima

Sa ovakvim odgovorom naravno da nisam bio zadovoljan, jer kako gljivu jedni mogu jesti, a za druge je ona nejestiva? I tada je pala moja konačna odluka. Izguglao sam gljivarsko društvo Kamilo Blagajić u Zagrebu, nazvao ih, učlanio se i krenuo na stručnu edukaciju.

Otkrijte više...

Čarobni svet gljiva

Onog trenutka kada sam zakoračio u taj čarobni svet gljiva bio sam fasciniran njihovom lepotom i raznovrsnosti, tako da sam onda dan po dan učio o gljivama. Redovno sam išao na stručna predavanja, gljivarske izlete, ne bih li upio što više znanja. Svet gljiva je ogroman, a vrag leži u detaljima na koje moraš obraćati u koliko želiš ispravno determinirati gljivu i sprečiš moguće trovanje. Sa samoniklim gljivama nikad dovoljno opreza. Uvek trebamo imati na umu da gljive sakupljamo samo u koliko te gljive poznajemo 100% i da ih sakupljamo na svoju ličnu odgovornost!

Slušajte stručnjake!

Moja vam je preporuka da se pre bilo kakve avanture sa gljivama prijavite u vama najbliže gljivarsko društvo i upoznate stručno osposobljene determinatore i krenete učiti, jer to je jedini ispravan i siguran put. Budite obazrivi i razmislite dobro o tome koga i čije savete slušate, prednost uvek dajte stručnjacima i mikolozima, a sa rezervnom primajte savete od samoukih gljivara! Kako sam počeo savladavati gljive i sa sigurnošću ih počeo skupljati shvatio sam da mi fale recepti kako ih spremati!

Početak kuvanja

U čestom razgovoru sa gljivarima sam shvatio da ih oni najčešće spremaju pohovane, na razne načine sa jajima ili u čorbi, kotliću! Falila mi je raznovrsnost pa sam počeo eksperimentisati sa različitim receptima što mi se na kraju dopalo! U međuvremenu sam proširio svoje prijateljstvo sa iskrenim ljubiteljima gljiva i na jednom druženju u Nišu sa ekipom Mikološkog društva NAISSUS sam probao slatko spremljeno od gljiva, šumskog pileta i lisičarki! Iskreno mislim da je to bio onaj moment koji je prvi put ozbiljno počeo da stvara filmove u mojoj glavi o raznim receptima.

Modeliranjem do savršenstva

Počeo sam lagano sa kuvanjem, pripremom gljiva na razne načine. Volim kuvati i volim kada su jela lepo dekorisana na tanjuru, pa sam svoja jela sam lepo slagao, slikao i objavljivao na svojoj FB stranici. Jedno po jedno jelo sam objavljivao, krenuli su dobri komentari koji su me motivisali da nastavim u tom smeru. Ovo što radim je primetila i moja dobra prijateljica Kata, koja ima svoj food blog Katin špajiz. Predložila mi je da sve to malo uozbiljim i napravim food blog, jer vidi da imam šta reći i pokazati.

Recepti

I tako dan po dan strpljivo i vredno sam radio na mojim receptima, većinom sa gljivama, koje sam objavljivao na FB, dobijao odlične komentare pa reših da napravim svoju food blog web stranicu sa lepo i pregledno uređenim receptima. Tek kada sam počeo uređivati tekstove i recepte za web sam shvatio koliko sam toga napravio u godinu dana… Ni sam nisam bio svestan količinom različitih recepata i tekstova koje sam za ovo vreme napravio. To saznanje me je još više motivisalo da nastavim dalje, sada malo ozbiljnije.

leaf

KAKO je sve počelo

Zahvalnice

Zahvalio bih se mojoj supruzi Dragani, Kati Vuletić, Marjanu Kušteru i Mikološkom društvu NAISSUS iz Niša, gljivarskom društvu Kamilo Blagajić na podršci koju su mi pružali do sada i nadam se da će nastaviti da me podržavaju i u budućnosti.. Sećate se one gljive sa početka ove priče, one koju jedu samo Nemci? E ta vam je gljiva iz roda vrganjevki jestiva je, ukusna gljiva i često je imam na meniju, a neizostavan je sastojak gljivarskih čorbi i kotlića, poznata pod narodnim imenima: grabov djed, dedek, grabov dedek, grabov vrganj, gabrovček je česta gljiva severne i središnje Evrope, naučnog naziva Leccinum griseum. I tako ja nastavljam sa učenjem i upoznavanjem sveta gljiva. Proširit ću interesovanje i na samoniklo jestivo bilje i koristiti ih u novim receptima! Jedan po jedan, sakupilo se tu preko 60 recepta i ono što vam mogu obećati da će ih biti još puno i sve ćete ih sa Neodoljivom Lakoćom Pripremiti…

leaf

Ukratko o NLP-u

Što je NLP?

NLP (neurolingvističko programiranje) je više od uspješne komunikacije i skupine vještina i alata koji omogućavaju osobni rast i razvoj. NLP nas uči kako ljudska bića organiziraju ono što vide, čuju, kako filtriraju i pohranjuju informacije iz vanjskog svijeta i kako riječi i ponašanje otkrivaju naš um.

Zašto NLP?

Možemo odgovoriti da se NLP bavi vještinama komunikacije i uključuje alate koji nam omogućavaju bolje razumijevanje s ljudima. NLP nas uči vještine i znanja kako da se bolje razumijemo, iako smo različiti.

Je li NLP težak?

Jednostavnost NLP-a, ogleda se u tome što nas uči da sve što činimo obavljamo prema određenim obrascima. Kada jednom otkrijete obrazac kojim radite nešto u čemu ste izvrsni, možete ga ponavljati kad god vam zatreba. Neurolingvističko programiranje vam omogućuje otkrivanje obrasca i nudi konkretne tehnike zamjene tog obrasca, reprogramiranje onim koji vas dovodi do željenoga.

Što mi NLP pruža?

NLP znanja bude i razvijaju unutarnju ljudsku moć i uče nas da je sve moguće. No, najvažnije je da nam daje konkretna znanja i vještine o načinu ostvarivanja mogućega. NLP je uputa za korištenje našeg uma.

Kako glasi osnovni obrazac promjene?

Osnovni obrazac promjene glasi: utvrditi sadašnje stanje, odrediti željeno stanje i pronaći odgovarajuću tehniku, alat, i vještinu kojima ćete aktivirati resurse za ostvarivanje željenog ishoda, cilja! Resursi su sve ono što nas podržava u ostvarivanju ishoda. Njima pripadaju stanja, misli , strategije, iskustvo, ljudi i događaji. Stanja su skup individualnih neuroloških i fizičkih procesa u određenom vremenu.

Čime se NLP bavi?

Neurolingvističko programiranje bavi se strukturom subjektivnog iskustva. Uči nas kako ljudska bića organiziraju ono što vide, čuju, osjećaju, kako filtriraju i pohranjuju informacije iz vanjskog svijeta i kako riječi i ponašanje otkrivaju naš um.
Neurolingvističko programiranje bavi se izvrsnošću u svim područjima života i omogućuje ljudima da postanu izvrsni u onome što žele.